Mniszek nie jest chwastem. Pokochaj go! On może Cię uleczyć, rozweselić i nakarmić. I możesz go tak łatwo pozyskać… i jeszcze zjeść w całości(!), gdyż cała roślina jest jadalna i bardzo zdrowa.

Do mojego przepisu wybrałam rozwinięte kwiaty mniszka, które są aksamitne w smaku i idealne do przyrządzenia małych, kwiatowych pączków.

Składniki: 1 jajko od kur szczęśliwych, 1 szklanka tłustego, niepasteryzowanego mleka, 3/4 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, ponad 10 kwiatów mniszka, smalec do smażenia, cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki zmiksować lub porządnie wymieszać. Ciasto ma być bardzo rzadkie. Patelnię z otworami rozgrzać i do każdego otworu dać płaską łyżkę smalcu. Kwiaty zanurzać w cieście i szybko kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć krótko z obu stron na złoto.
Cukier puder to jedyne słodzidło w tym przepisie. Polecam także z syropem klonowym lub miodem.

To jest coś pysznego! Po prostu „niebo w gębie”.