Poniższy przepis jest rewelacyjny, gdyż twaróg wnosi nowy i lekki smak. Rogaliki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze w dniu pieczenia. Póżniej można je lekko podgrzać „odświeżyć” w piekarniku. Polecam do kawy, herbaty lub kakao.

Składniki: 250 g tłustego i jakościowego twarogu, 1,5 szklanki mąki orkiszowej, 100 g masła, 2-3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy (opcjonalnie) lub prawdziwa wanilia.
Nadzienie: domowe powidła śliwkowe lub masło czekoladowe, marmolada z różą, konfitura wiśniowa.

Twaróg, cukier i masło utrzeć w makutrze lub mikserze. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówko na 1 godzinę.
Rozwałkować ciasto na dwa równe i okrągłe placki. Wyciąć trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie, ale nie za dużo, bo wypłynie. Uformować, czyli pozwijać w rogaliki. Dokładnie posklejać boki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Czas zależy od wielkości rogalików.
Smacznego!