W poszukiwaniu prostych i zdrowych smaków przygotowałam dla Was przepis na kresowe bliny. Placuszki mają bardzo charakterystyczny smak i przyjemną lekkość.
I co niezwykle istotne, gryka nie jest zbożem, więc nie jest to danie mączne.

1 szklanka świeżo zmielonego ziarna gryki
1 szklanka maślanki lub niepasteryzowanego mleka
14 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
1 jajko od kury szczęśliwej
płaska łyżka cukru
szczypta soli morskiej lub kłodawskiej (niejodowanej i nieoczyszczonej)

Do miski wlać mleko, dodać jajko, cukier i sól. Wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i mąkę. Połączyć składniki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Smażyć na wolnym ogniu. Podawać z kwaśną śmietaną, skwarkami, kawiorem, twarożkiem lub na słodko.

Na zdrowie!