Wytarte schody. Odpadająca mozaika. Wszystko nadszarpnięte zębem czasu, ale wciąż piękne. Do tego jeszcze ten spróchniały mur. Mocno wyeksploatowane wejście do kamienicy.
Trzy główne składniki i trochę dodatków. Organiczny ryż, jakościowe krewetki i sos na bazie limonki, oliwy, ziół i pomidorów. Zupełnie bez udziwnień, ale na najlepszych składnikach na jakie…
Naprawdę czasem niewiele trzeba, by stół nabrał szczególnego charakteru. Są to rzeczy z pozoru nieważne, ale jednak bardzo istotne. Ot, po prostu chęć podkreślenia, że dziś jest czas…
Bardzo nastrojowa pocztówka, która zainspirowałam mnie do moich kolejnych analogowych kadrów. Lubię na nią patrzeć. Nie wiem, co piękniejsze, czy ten kolor, czy ujęcie morza z grzbietami fal.
Ciągle zdobywam umiejętność bycia tu i teraz. Dostrzegania małych chwil, które są takie piękne. Ot, chociażby przerwy na kawę. Tak wiele uroku ma ten stół z niedbale pozostawionymi…
Przez długi czas nosiłam w torbie tylko aparat cyfrowy. Ale czekałam i wiedziałam, że przyjdzie taki czas, że na dobre powrócę do fotografii analogowej. Więc stało się to,…
Stojąc przy tej wystawie przypomniało mi się pewne zdanie z książki Schmitta – Pan Ibrahim i kwiaty Koranu. – Człowiek spędza życie praktycznie w dwóch miejscach: w łóżku…
Małomiasteczkowa atmosfera miasta Stralsund bardzo mi odpowiada. Chodząc tak od domu do domu, od okna do okna… zastanawiam się ileż razy można kręcić się tymi samymi uliczkami? Odpowiedź…
Wykładam organiczną ricottę do starej fajansowej miseczki. Mam pęczek cudownej szałwii, więc już wiem, że na obiad będzie makaron z ricottą i szybko smażoną szałwią. Ser wyróżnia się…
Z każdej podróży przywozimy jakieś smakołyki. Są to dla nas najlepsze „pamiątki”. Z Bolonii przywieźliśmy naprawdę spory kawałek parmezanu (Parmigiano-Reggiano). Już nie pamiętam ile ważył, ale mały nie…
Zaledwie trzy składniki (!), ale rewelacyjnej jakości. To danie jest naprawdę bardzo oszczędne. Prawdą jest również, że jest wyjątkowo smaczne i sycące. W mojej ocenie nadal w ścisłej…
To było w Florencji. Mało nie padłam z zachwytu, gdy sous-chef zaprosił nas do serca restauracji. Celowo nic więcej nie napiszę, bo to było WIELKIE doświadczenie i przeżycie,…
Zwykle gotujemy dwa do trzech tuzinów muli. Gotują się błyskawicznie, więc uczta rach-ciach. Ale później jest już niespiesznie. Wszak uczta musi chwilę potrwać. Na koniec jeszcze pozostaje sos,…
Mateusz. Silna osobowość i artystyczna dusza. Zawsze przyjaźnie nastawiony do wszystkiego… i wszystkich. Za barem czuje się jak ryba w wodzie. Ulubiony barista, profesjonalista i artysta. Potrafi odurzyć…
Paski. Ponadczasowe i najlepsze. Żadne tam kratki, kropki i kwiatki nie są lepsze od pasków. Klasyk mody i obowiązkowy deseń każdego marynarza. Nawet Robert Smith z The Cure…
Nawet jednodniowa podróż to odkrywanie, poznawanie i zachwycanie się. Lubimy podpatrywać jak pięknie mieszkają i żyją nasi sąsiedzi. Lato to idealny czas, by trochę odbić się od burty,…
Kawiarnia Monopol jest naprawdę dobrze zaprojektowana. Wnętrze spójne, w dobrym stylu, z dużym naciskiem na klasyczny bauhausowy modernizm. Rząd kinowych foteli, proste stoły, klasyczne cukiernice. Nie ma tu…