{elderflower pancakes} przepis

Cóż to takiego przepis kulinarny? Chyba nic innego jak dobrze zapisane wspomnienie smaku na podniebieniu.
No to wspominam… i dyktuję przepis na najlepsze pod słońcem placuszki z kwiatami czarnego bzu.
Składniki: 2 jajka, 2 szklanki tłustego, niepasteryzowanego mleka, 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, około 10 kwiatów czarnego bzu (mniejsze baldachimy), tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki zmiksować lub porządnie wymieszać. Ciasto ma być rzadkie. Kwiaty zanurzać w cieście. Kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć krótko z obu stron na złoto.
Placuszki nie powinny być ani za grube, ani zbyt wielkie.
Aromat kwiatów cudownie łączy się z delikatnym ciastem. Cukier puder to jedyne słodzidło w tym przepisie.

← Previous post

Next post →

6 Comments

  1. Tasiemka

    Przepis zapisany w pokoleniowym zeszyciku będzie czekał do przyszłego roku. Na działce już od miesiąca owoce nabierają czarno-perłowego koloru . A może by tak wykorzystać ciasto do kwiatów cukinii?
    Dziękuje za ten wpis Mimi, pozwolił mi odetchnąć od ślubnych przygotowań 😉
    Ściskam Was ⚓️💙⚓️

  2. Dziękuję😚❤

  3. Proszę bardzo ❤

  4. Jak najbardziej. Ja też będę próbować z innymi kwiatami.
    Hm…? Może by tak floksy zrobić?
    Ściskam Was mocno :***

  5. Tasiemka

    Mnóstwo mam ich pod blokiem , z dala od ruchu ulicznego ☺️ Nie zdawałam sobie sprawy że są jadalne 🤔

  6. Tak. Są słodkie i zdrowe.
    Dodawaj do sałatek i deserów.
    Niektóre odmiany mogą być nawet bardzo miodowe w smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.