Page 137 of 153

{agretti}

Właśnie trwa sezon na agretti vel roscano, który potrwa do końca maja. Ta włoska trawa świetnie komponuje się z mocnymi serami, szynką, anchois. Można ją jeść na surowo,…

{ring the bell}

Pierwszą fascynację szykownymi i włoskimi domofonami przeszłam w Wenecji. Tam jest ich niezliczona ilość. Przybierają przeróżne kształty i nawet coś sugerują. Później była Florencja, ale florenckie nie są…

{Fabrik – Bologna}

Pod wieczór wstępujemy do baru na tradycyjne Lambrusco. W regionie Emilia Romania, gdzie granicę wyznacza dostojna i piękna Bolonia, to najpopularniejsze wino musujące (frizzante). Słowo lambrusco oznacza po…

{sardela}

Włosi uwielbiają sardele, które nazywają morską szynką. Ale byle jakich nie kupią. Rybki nie mogą być za duże ani matowe. Muszą się skrzyć, mienić, pobłyskiwać. Widzę, że ceny…

{Vicolo Ranocchi}

Bolonia funduje podwójne… a nawet potrójne uderzenie. Na uliczkach ukazuje nam nie tylko przepiękne budynki, lecz także wyjątkowo klimatyczne lokale, mini restauracje i trattorie. I tu muszę się…

{comfort food}

Myślę sobie, że comfort food to bardzo indywidualna sprawa. Wiadomo, że są to wybrane potrawy, bądź produkty, które znacznie wpływają na poprawę nastroju. W każdym razie dla mnie…

{pasta fresca}

Prosty szyld, skromne wejście, jakieś wycinki z gazet na szybie. W oknie zazdroski. Chwilowo odsłonięte, więc zaglądamy do środka. Wnętrze kryje prawdziwe laboratorium ręcznie robionego makaronu. Ot, po…

{italian sweet}

{santo stefano}

{local wine}

{Ashley Blaho}

{vintage toy}

{mannequins}

{Bologna detail 1}

{Bologna detail 2}

{Bologna detail 3}

{La Rossa}

Bolonia urzekła nas od pierwszego kroku. Wiedziałam, że to miasto nosi nazwę „La Rossa”, więc spodziewałam się, że z czegoś to wynika. No ale nie wiedziałam, że aż…

{street books}

{Bologna}

{Electra}

{culinary tourism}

Jak już wiecie, jakiś czas temu poznaliśmy kulinarną stolicę Francji (patrz: kilka postów poniżej). Tak się składa, że turystka kulinarna to jest to, co nas interesuje najbardziej. Pora…

{Wesołych Świąt/Happy Easter}

Sympatycy, pogodnych, zdrowych i radosnych! Smacznego jajka i niezapomnianych chwil w gronie najbliższych. Wesołych Świąt!

{early spring}

{old books}

{stylishly}

{Lyon}

Dziś zapraszam Was na mały spacer po Lyonie, który jest stolicą francuskiej gastronomii. Pewnie zastanawiacie się, co mnie tak nagle wzięło na wspominki. Ano, są tego powody. Ale…

{le café}

{Lyon Ville Gourmand}

{25-27}

{Au Bon Temps}

{Petite rue Tramassac}

{pâtisserie}

{Lyon}

{afisz}

{small square}