Właśnie trwa sezon na agretti vel roscano, który potrwa do końca maja. Ta włoska trawa świetnie komponuje się z mocnymi serami, szynką, anchois. Można ją jeść na surowo,…
Pierwszą fascynację szykownymi i włoskimi domofonami przeszłam w Wenecji. Tam jest ich niezliczona ilość. Przybierają przeróżne kształty i nawet coś sugerują. Później była Florencja, ale florenckie nie są…
Pod wieczór wstępujemy do baru na tradycyjne Lambrusco. W regionie Emilia Romania, gdzie granicę wyznacza dostojna i piękna Bolonia, to najpopularniejsze wino musujące (frizzante). Słowo lambrusco oznacza po…
Włosi uwielbiają sardele, które nazywają morską szynką. Ale byle jakich nie kupią. Rybki nie mogą być za duże ani matowe. Muszą się skrzyć, mienić, pobłyskiwać. Widzę, że ceny…
Bolonia funduje podwójne… a nawet potrójne uderzenie. Na uliczkach ukazuje nam nie tylko przepiękne budynki, lecz także wyjątkowo klimatyczne lokale, mini restauracje i trattorie. I tu muszę się…
Myślę sobie, że comfort food to bardzo indywidualna sprawa. Wiadomo, że są to wybrane potrawy, bądź produkty, które znacznie wpływają na poprawę nastroju. W każdym razie dla mnie…
Bolonia urzekła nas od pierwszego kroku. Wiedziałam, że to miasto nosi nazwę „La Rossa”, więc spodziewałam się, że z czegoś to wynika. No ale nie wiedziałam, że aż…
Jak już wiecie, jakiś czas temu poznaliśmy kulinarną stolicę Francji (patrz: kilka postów poniżej). Tak się składa, że turystka kulinarna to jest to, co nas interesuje najbardziej. Pora…
Dziś zapraszam Was na mały spacer po Lyonie, który jest stolicą francuskiej gastronomii. Pewnie zastanawiacie się, co mnie tak nagle wzięło na wspominki. Ano, są tego powody. Ale…