Już kwitnie rozmaryn. Drobne kwiaty zachwycają smakiem. Ubiegłoroczne rozmaryny dały mi spore zbiory. Liczę, że w tym roku będzie tak samo. Posiadam odmiany o łagodnym smaku, które nie…
Od kilku dni zbieram młode liście dzikiej jeżyny. Są prozdrowotne i bogate w kwasy organiczne. Zawierają pektyny, garbniki, witaminy, sole i mikroelementy. Są świetną alternatywą dla czarnej herbaty….
Przy piecyku rozmawiamy niewiele. Panuje tu dobroczynny spokój. Ogień wycisza. A gorąca herbata pokrzepia. Jej składnikiem bazowym są liście i kwiaty, jednak spory udział ma także rumianek, czystek…
Wszystkie rzeczy, jakimi się otaczamy – dekoracje, ubrania, kwiaty i książki mogą poprawiać nam nastrój. Czasem wystarczy nawet dobrze wstać, ubrać koszulkę w paski i ulubioną apaszkę. Żadna…
Dla wszystkich, którzy czekali na mój autorski przepis. Oto szybkie i bardzo fajne ciasteczka. Mocno razowe, ale też niesamowicie kruche. Z wyczuwalnymi i nieoczyszczonymi ziarnami. Ciasteczka zawierają także…
Posadziłam kolejne nasiona i ostatnią (wiosenną) dostawę drzewek w ramach projektu ratujemy stare odmiany drzew owocowych. Teraz czekam na deszcz. Właśnie zaczyna padać.
Warzywa uprawia się na dwa sposoby – z rozsady lub z wysiewu bezpośrednio do gruntu. Ten drugi sposób jest szybszy, ale wymaga regularnego przerzedzania. Ma to swoje plusy,…
Bezpośredni kontakt, bo gleba to materia. Nie pracuję w rękawiczkach, bo ziemia daję mi energię. Tu gdzie sadzę warzywa ziemia jest miękka, a gdy się weźmie między palce…
Kwitną śliwy tarniny. Śliwy niedoceniane. Kwitną jak oszalałe. Miododajne krzewy wabią owady. Delikatnym pyłkiem kwiatów żywi się wiele dzikich pszczół. A kwiaty poprzedzają nawet rozwój liści. Krzew jest…
Jak świat światem człowiek próbuje stworzyć swój raj na ziemi, pielęgnując jej skrawek, który z czasem przemienia się w zielony zakątek zwany ogrodem. A wiosna tak pięknie go…
Patrzę jak pęka ziemia na grządce i rozpoczyna się wzrost siewki. Każdego dnia coś wybija, wzrasta i szuka słońca. Uwielbiam obserwować fazy wzrostu roślin. Te małe kiełkujące nasiona…
Nie wszystko musisz wyrzucać! Ot, na przykład: zbity słoik może posłużyć za mały ogrzewacz dla młodych roślin, które tuż po wysianiu potrzebują ciepłych i idealnych warunków.
Cztery chleby na dwie ręce i to jeszcze nie koniec. Bochenki na dwunastoletnim zakwasie, który nigdy nie stracił mocy. Mąka: ekologiczny orkisz. Przepis: „Tartine Bread,” by Chad Robertson….
Wiary, miłości i nadziei. Zdrowia, spokoju i ciepła. Czystych i jasnych myśli. Afirmujcie dobre i mocne słowa. Trzymajcie się pogodnych stron życia i dobrych ludzi. Musimy dążyć do…
Wstawiłam do sklepiku ostatnie nożyczki. Nożyczki są z ciemnej stali, nitowanae – bardzo porządne! Nie jest to wyrób chiński. Ja takich używam w kuchni. Świetne do krojenia pietruszki,…