{poppy seed cake}

Stopniowo i sukcesywnie zbliżam się idealnego makowca. Takiego jakiego pamiętam z dzieciństwa. Nie mam przepisu, ale mam pamięć smaku na podniebieniu. Wkrótce zrobię kolejną próbę.

← Previous post

Next post →

15 Comments

  1. vintage.monday

    Mimi, ja jadłam kiedyś najlepszego w życiu makowca – poczęstowała mnie koleżanka w pracy wypiekiem swojej mamy. On dosłownie rozpływał się w ustach. Cały czas próbuję go odtworzyć, choć mam zadanie utrudnione, bo bazuję na roślinnych zamiennikach ( oprócz jajek które nadal spożywam). Robiłam na święta krucho-drożdżowy ale to jeszcze nie to. Także uśmiecham się od ucha do ucha czytając Twój post.

    Powodzenia w poszukiwaniach tego idealnego makowca – życzę zarówno Tobie jak i sobie samej 🙂
    Może w 2021 nam się uda ?

  2. Wiem, o czym mówisz, bo ja też mam takie wspomnienia i wymagania.
    Ja już wiem, że ten idealny makowiec nie może być na cieście typowo drożdżowym.
    Ciasto nie może przysychać. Ponadto do masy muszą iść bardzo dobre powidła.
    Mam nadzieję, że w 2021 uda nam się upiec makowca – ideał!
    Dobry pomysł na fajny plan!
    Tak zrobimy :-)))

  3. Barbara

    Moja Ciocia robi pyszny makowiec…. a raczej pieroga z makiem! Smak mam w głowie. Robi na „oko”, więc przepisu nie mam. Od kilku lat mam przepis gdzie idzie dużo maku a ciasto nie będzie z zakalcem. Do ciasta dodaje sie spirytus i oliwę. I zawsze się udaje. Moge podzielić się przepisem:-). Pozdrawiam w ten ostatni dzień roku 🙂

  4. Barbara

    Miałam jeszcze dopytać…jakie trzeba dodawać powidła? Bo nigdy nie dodaję…ale całe zycie człowiek sie uczy;-)

  5. Basiu, powidła śliwkowe. Na ok. 400 gram maku (masy makowej) – jakieś 3 łyżki powideł.
    Czasem można dać więcej. Dzięki temu masa jest mniej sucha i bardziej aksamitna.

  6. Pewnie! Byłoby super. Może jak dasz radę to wrzuć przepis w komentarz.
    Będzie też dla innych 🙂
    Z góry dziękuję!
    Całuski :***
    PS Z tym spirytusem i oliwą to dobry znak 😉

  7. BARBARA

    Ok. Nie ma sprawy!

  8. Barbara

    PRZEPIS NA MAKOWIEC (ciasto) porcja na 2 strucle

    Na dwie strucle 500g maku, ale to wg. uznania

    2 szkl. mąki
    120 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
    30 g drożdży
    4 łyżki cukru
    4 żółtka
    1 łyżka oleju
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżka spirytusu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    100g rozpuszczonego masła
    1) Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać ciepłym mlekiem. odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
    2) Dodać pozostałę składniki , wyrobić ciasto, dodać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i znów wyrobić. Odstawć w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
    3) Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na duże prostokąty. Ciasto można rozwałkować na bardzo cienko, a można i grubiej wg. uznania. Można rozwałkować od razu na papierze. Nałożyć masę makową. Owinąć szczelnie papierem z luzem max. 0,5 cm.
    4) Nagrzać piekarnik 180 C, wstawić makowiec do letniego piekarnika, a od chwili gdy osiągnie temp. 180C piec jeszcze 30 minut.

    Ja zawsze robię na święta potrójną porcję , bo u nas makowiec idzie jak woda;-). I już jest zapas na Nowy Rok:-). Zamrażam.

    W oryginalnym przepisie jest przepis na masę makową gotową z puszki, więc nie podaję i sama nigdy z gotowej nie korzystam i robię sama.

    Smacznego:-).

  9. DZIĘKUJEMY!
    Przepis wygląda super. Zrobimy i damy znać 🙂
    Raz jeszcze: wielkie dzięki, Basiu!

  10. fajnie :-))))

  11. BARBARA

    Na pewno bedziesz zadowolona:-). Pierwszy raz zrobilam dwie strucle…ale potem to juz hurtem, bo przepis bardzo mi podpasdowal….duuuuzo maku! To jest TO!:-). Daj znac koniecznie. Pozdrawiam cieplutko:-).

  12. Super! Bardzo się cieszę na ten przepis 🙂
    Dużo maku – to podstawa!
    Powiedź mi jeszcze, czy ciasto pęka podczas pieczenia?
    Pozdrawiam cieplutko :***

  13. Barbara

    MIMI, odpisałam na stories i wrzuciłam zdjęcia jak wygląda makowiec🙂. Uściski💗.

  14. OK! Dzięki wielkie, Basiu :***

  15. Barbara

    😘💗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.